Säkerställ att du får ut det mesta av din Salesforce Marketing Cloud investering

/ Hem / Marketing Cloud

6 fokusområden för ett väl fungerande Marketing Cloud

Är du osäker på hur du kommer igång med Salesforce Marketing Cloud? Vi på Salient har många års erfarenhet av att hjälpa kunder att komma igång med sin Marketing Cloud-implementation. Det gör vi genom ett partnerskap som tar dig från implementation till löpande support. Vi hjälper dig att identifiera dina utmaningar och behov genom att utbilda, supporta och skapa strategier för att optimera plattformens potential.

Om du inte vet vart du ska börja så kan ett första steg vara att läsa igenom vår guide. Den fokuserar på 6 olika områden med avgörande faktorer såsom hur ni arbetar med kundresor, content och analys.

Subdomän: välj med omsorg

 • Den subdomän som skapas och knyts till ert MC konto bör väljas med omsorg eftersom alla utskick sen görs från den. Subdomänen skapas för att ha ett bra “email reputation” så att man inte blir svartlistad eller kategoriserad som spam.
 • Eftersom företagsnamnet är en del av subdomänen och syns i URL:en hos mottagaren, finns det också en koppling till ert varumärke. Det bidrar till igenkänning vilket skapar trovärdighet hos mottagaren.
 • Att ha en anpassad subdomän kan även bidra till ökat engagemang hos mottagaren och högre “delivery rate” generellt.

Contact Builder: bra datakvalitet & genomtänkt segmentering

 • Använd “Contact Builder” för att få en 360 graders vy av en kontakt. Det gör du genom “Unified Customer Profile” som agerar som en centraliserad hubb för all kunddata.
 • “Contact Builder” synkar sen data från Salesforce CRM, inklusive standardobjekt som kontakter och leads, samt övriga skräddarsydda objekt som är uppsatta i CRM. Du väljer själv vilka objekt du vill synka och det sker sen automatiskt var 15:e minut.
 • Synkronisering mellan Marketing Cloud och Salesforce CRM säkerställer att man använder realtidsdata och kan segmentera på den för att optimera kundrelationen utifrån flera olika datapunkter.

Email Studio & Content Builder: email-mallar & content block

 • Använd skräddarsydda email-mallar och content block för att skapa ett enhetligt visuellt intryck i alla utskick. Ta hjälp av drag & drop-funktionaliteten för att snabbt anpassa färdigbyggda email-mallar.
 • Färdigskapade email-mallar och content blocks ger många fördelar, till exempel:
  • Det sparar tid och möda – kort tid från mailbygge till email-utskick
  • Eftersom det är förformaterat krävs inga avancerade ändringar i kod
  • Nyanställda kan komma igång snabbare – drag & drop-funktionen är kräver ytterst lite teknisk förkunskap
  • Förbättrad kundnöjdhet – budskapet är konsekvent i sin utformning, både i design, formatering och innehåll
  • Gör personalisering enklare – visa olika typer av innehåll som baseras på individuella preferenser eller annan insamlad data.

Journey Builder: automatisera aktiviteter

 • Använd ”Journey Builder” för att till exempel automatisera olika marknadsaktiviteter. När uppsättningen är klar krävs minimalt underhåll. Tänk på att hålla dig uppdaterad kring hur era journeys presterar.
 • Trigga data från Salesforce CRM i “Journey Builder” och gör så att utskicket aktiveras i realtid. Kan till exempel användas i olika typer av bekräftelseutskick.
 • Använd en “Data Extension” för att exempelvis samla data från flera olika Salesforce-objekt eller om journeys inte är tidskänsliga. Kan till exempel användas i en onboarding-resa.

Använd alla olika kanaler: email, SMS, Whatsapp, Push….

 • Använd de olika typer av kanaler som finns för att nå ut till rätt segment. Använd flera kommunikationsvägar baserat på hur segmentets preferenser ser ut.
 • För att kunna använda mobilfunktioner behövs MobileConnect konfigureras. Ta hjälp av er IT för att till sätta upp ett (Software Development Kit) SDK.

Arbeta kontenuerligt med uppföljning & optimering

 • Skapa “Intelligence Reports” för att generera detaljerade vyer och dashboards så du kan analysera utfallet av er marknadskommunikation. Du kan spåra resultatet av era kampanjer exempelvis i form av öppningsfrekvens, klickfrekvens, konverteringar och andra relevanta KPI:er. Använd insikterna som grund för framtida avvägningar.
 • Testa olika varianter av utskick för att se vad som ger bäst resultat. Det kan man till exempel göra genom att använda sig av olika ämnesrader eller innehållstext för att se vilket som ger högst öppningsfrekvens.
 • Arbeta kontinuerligt med utvärdering av era marknadsinsatser i Marketing Cloud, basera era beslut på data och optimera era kundresor därefter.

Vill ni ha hjälp med ovanstående eller att identifiera ert nuläge och ta fram en strategi för hur ni kan optimera er Salesforce Marketing Cloud-uppsättning så är ni varmt välkomna att kontakta oss.

Optimera er Marketing Cloud-uppsättning med en kostnadsfri Health Check

Vill du få reda på hur er Marketing Cloud uppsättning mår idag? Då finns det möjlighet att boka in en kostnadsfri Health Check med oss. Det innebär att vi under 2 veckor utför en analys av er Marketing Cloud-uppsättning och identifierar förbättringsområden. Ett resultat av genomgången är en tydlig åtgärdslista så att ni kan vara säkra på att fånga upp alla möjligheter.

Hur går en Health Check till?

Workshop med relevanta personer hos er

Workshop med relevanta personer hos er

Vi gör tillsammans

Genomgång av ert MC & CRM, skapande av Health Check

Genomgång av ert MC & CRM, skapande av Health Check

Salient gör

Presentation av Health Check rapport för er

Presentation av Health Check rapport för er

Vi gör tillsammans

Feedback & justeringar

Salient gör

Leverans av Health Check rapport till er

Salient gör

Hur kan en Health Check se ut?

Se exempel på Executive Summary
Se exempel på Scorecard
Se exempel på Email Studio

”Customer quote missing.”

Anders Andresson, maskinuthyrningsföretag

Vanliga frågor / FAQ

Vanliga begrepp i Marketing Cloud

Data:

 • Data Extension:
  Tabeller som lagrar kunddata, t.ex. kontaktinformation, beteende och preferenser.
 • Kontakter (Subscribers):
  De individer som finns i dina data extensions. Kontakter är alla som finns i marketing cloud medan Subscriber är de som explicit prenumererar på att ta emot kommunikation. Du kan importera data från en synchronized data extension till en Subscriber-data extension via Marketing Cloud Connect.
 • Attributgrupper:
  Organiserar data i logiska kategorier inom en data extension.
 • Relationsmodeller:
  Avgör hur data extensions relaterar till varandra. SQL används för att hantera data i databaser vilket ger dig mer kontroll över din data, effektiviserar och gör data mer skalbar så du kan anpassa den till dina specifika behov.

E-postmarknadsföring:

 • Journey Builder:
  Visuellt verktyg för att skapa automatiserade e-postflöden. Du kan även använda dem för andra kanaler såsom push och sms, där du kan skicka automatiserade meddelanden till alla kontakter i databasen, segment av kontakter eller kontakt som utför en specifik handling. Notera skillnaden på transaktionella meddelanden och kommersiella meddelanden. Transaktionella meddelanden skickas som svar på en kundhandling och innehåller ofta information om transaktion. Kommersiella meddelanden skickas i marknadsföringssyfte. Med Journey Builder i Marketing Cloud kan du skapa visuella flöden som illustrerar din kundkommunikation. Flödena baseras på triggers och händelser, som klick på e-post. Du kan även sätta upp specifika mål för varje kundresa, t.ex. att öka konverteringsfrekvensen eller förbättra kundnöjdheten.
 • Decision Splits:
  Villkorliga grenar i automatiserade flöden i Journey Builder.
 • Email Studio:
  Verktyg för att skapa och skicka e-postkampanjer.
 • Content Builder:
  Är en redaktör för att skapa snygga och engagerande e-postmeddelanden. Med Content Builder kan du skapa e-postmeddelanden med dynamiskt innehåll som anpassas automatiskt för varje mottagare. Detta innehåller AI-baserade funktioner som kan hjälpa dig att välja rätt innehåll för varje mottagare.
 • AMPscript:
  Scripting-språk för att lägga till dynamiskt innehåll och funktioner i e-postmeddelanden.

Spårning och analys:

 • Marketing Cloud Intelligence:
  Inbyggda analysverktyg för att spåra kampanjprestanda.
 • Web & Mobile Analytics:
  Spårar webbplats- och appbeteende.
 • Social Studio:
  Spårar sociala medier-engagemang.

Automation:

 • Marketing Cloud Automation Studio:
  Plattform för att skapa automatiserade kampanjer och processer.
 • Data Entry Events:
  Detta är en kraftfull funktion som låter dig skapa automatiserade flöden baserat på förändringar i dina data.

Integrationer:

 • Salesforce CRM:
  Salesforce CRM är en kraftfull plattform för att hantera kundrelationer, samla in och analysera data. Tillsammans med Marketing Cloud skapar dessa verktyg en sömnlös process för att effektivisera och automatisera den önskade kundresan.
 • AppExchange:
  Marknadsplats för appar och integrationer med Salesforce. Dessa appar hjälper dig att utöka funktionaliteten i Salesforce. Upp till 40% av alla appar är gratis.

Andra viktiga begrepp:

 • Lead nurturing:
  Processen att attrahera och konvertera leads till kunder.
 • Marketing Cloud Connect:
  Ansluter Marketing Cloud till andra Salesforce-produkter.
 • Einstein Analytics:
  Einstein Analytics är en avancerad analysplattform som ingår i Marketing Cloud. Den ger dig kraftfulla verktyg för att analysera kunddata och få djupare insikter om deras beteende och preferenser.
Hur kan Einstein hjälpa mig?

Einstein för Marketing Cloud är Salesforces AI-verktyg som ger dig kraftfulla insikter och automatisering för att förbättra dina marknadsaktiviteter. Einstein hjälper dig att:

Förstå din målgrupp bättre – Få detaljerad information om din målgrupps beteende, preferenser och demografi. Identifiera de mest relevanta segmenten för dina kampanjer.

Optimera dina utskickstider – Hitta de bästa tidpunkterna att skicka e-postmeddelanden för att maximera öppnings- och klickfrekvens. Automatisera schemaläggning av e-post baserat på individuella kundpreferenser.

Hitta rätt engagemangsnivå – Balansera frekvensen av dina utskick för att undvika spam och optimera kundupplevelsen. Få rekommendationer för hur du kan anpassa din kommunikation för olika segment.

Skapa innehåll som resonerar – Få insikter om vilket innehåll som presterar bäst och varför. Rekommendationer för att optimera ditt innehåll för olika målgrupper och kanaler.

Hur hänger Marketing Cloud ihop med CRM?

CRM är den plattform som agerar container för all den kunddata en verksamhet har. MC är en kommunikationsplattform som, i synkronisering med ett CRM, kan användas för all typ av kommunikation till dessa kunder. Du kan använda all data från CRM så länge du integrerar med Marketing Cloud Connect.

Melinda

Melinda

Specialistkonsult MC

Johan

Johan

Specialistkonsult MC

Mari

Mari

Specialistkonsult MC

“Vår interna akademi särkrar vår yrkesmässiga utveckling. Vi certifierar oss kontinuerligt på verktyg och processer framförallt med fokus på Salesforce.”

Optimera hela er kundresa!

Vi bjuder på en kostnadsfri rådgivning i form av ett digitalt möte där vi matchar era förutsättningar och mål med plattformens potential. Ta första steget mot att nyttja er Salesforce-investering maximalt redan idag!

Kontakta oss